Daggen räcker till alla grässtrån
Det är bra att stanna upp och reflektera över hur vanliga vardagssituationer kan fungera som lärdomar för oss. Att se på dem med lite distans och även få träning i att tänka med helhetsseende på samma gång gör att vi kan använda den tekniken i flera situationer i livet.
Just perspektiv och helhetsseende är något jag tror man behöver få träna ofta på. Att de är verktyg som är väldigt bra att ha med sig i "livets verktygslåda" oavsett vilken ålder man är i.
I det ingår även att lära sig förstå och ta ansvar för handling - konsekvens vilket jag tror är viktigt för att må bra och känna att man kan påverka saker och ting istället för att känna maktlöshet.
Som uppföljande arbete till det här ordspråket börjar vi alltid med att berätta om våra olika tolkningar för varandra. Förutom att eleverna får träna sig på att förklara sina egna tankar och att redovisa inför grupp så lär sig alla de som lyssnar fler bra tankesätt och infallsvinklar. Det är också både roligt och lärorikt att få prata om de olika illustrationerna som besjälar de skrivna tolkningarna.
När alla redovisat arbetar vi vidare med frågeställningar som jag har formulerat. Till detta ordspråk har jag frågeställningarna:
- Fundera över motsatserna mellan att roffa åt sig och att dela med sig
- Vilken stämning skapas när någon vill roffa åt sig?
- Vilken stämning skapas när någon gärna delar med sig?
- Vilken stämning skapas när någon stressar och har bråttom?
- Vad är motsatsen till att stressa?
"Kloka gumman" får avsluta med några visdomsord. Ord som jag tänker kan passa alla åldrar:
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar