söndag 29 januari 2023

Ett lektionsunderlag till ordspråket: Du behöver inte släcka någon annans ljus för att din egen låga ska lysa klarare

Introduktion till läraren

Det här ordspråket fungerar som ett bra verktyg att använda mot kränkningar, mobbing och utanförskap, både förebyggande och i aktuella situationer. Det skapar en distans som gör det lättare att se klart på situationen - mer analyserande utifrån - istället för att man känner sig anklagad, låser sig eller går i försvar. 


Syfte med ordspråket:

  • Lära sig fokusera på goda handlingar och hur man kan förbättra kamratskap.
  • Lära sig tänka konstruktivt och söka efter positiva lösningar som gör alla inblandade nöjda.
  • Få bort beteenden som gör att någon ges lägre status, blir utfryst eller retad och förhindra att sådana beteenden uppstår.
  • Få eleverna att förstå att alla kan bidra till en mer positiv anda och en bättre stämning samt vikten av att ta ett eget ansvar för det. 


Arbetsgången ser ut så här:

  1. Tolkning. Eleverna skriver av ordspråket som blir själva rubriken. (Använd med fördel ett papper eller en skrivbok där man både kan rita och skriva.)
    Prata inte om betydelsen utan låt alla göra sin tolkning utifrån egna tankar och därefter illustrera sin text. Ibland hör bilden samman med texten, ibland blir bilden en tolkning i sig.
    Det här steget går även bra att göra som läxa.
  2. Redovisning. Man delar med sig av sin tolkning och visar upp / berättar om sin bild.
    Man får öva tal - muntligt framförande. Viktigt att trygghet råder i gruppen, att alla lyssnar aktivt på de andras tolkningar. Här blir man berikad med flera olika tankar och perspektiv.
    Alla får komma till tals på lika villkor. Den demokratiska processen tränas naturligt. 
  3. Samtal och diskussion. Först här kommer läraren in aktivt…
    Nedan finns ett samtalsunderlag med förslag för läraren att luta sig mot.
  4. Reflektion, att prata om och synliggöra nyvunna insikter. Både dem man fått genom att utveckla sitt eget tänkande, men också genom att lyssna på de andras tolkningar och perspektiv.  




Förslag till läraren att luta sig mot (till samtalet som följer efter elevernas redovisningar av sina tolkningar)

Erfarenheter
Berätta för eleverna: Tänk om det är så att man kan bli lurad av sina egna känslor ibland? Om man till exempel säger något elakt till någon som gör att man ”vinner bråket” eller får den andra att känna sig svag. Då kanske man känner sig stark själv och som en vinnare just för stunden, men man kan få dåligt samvete och ångra sig i efterhand. 


Spännande tanke
Om man istället hittar en bättre lösning, som gör att båda känner sig som vinnare, kanske man känner en mycket större glädje. En glädje som räcker längre och får alla inblandade att må bra. En mer varaktig glädje. 

Diskutera
Har du varit med om något tillfälle där du känt dig illa behandlad av någon eller några som gjorde att det kändes som din glädje slocknade? Har du sagt eller gjort något mot någon annan som fick den personens glädje att slockna? Hur känns det när man gjort något som verkligen gör någon annan glad? Eller gjort något som lett till att den personen mår bättre? Hur känns det när du ställt upp för en kamrat som varit ledsen och fått den att må bra igen? Skulle du våga visa civilkurage och säga ifrån till en kamrat som ”försöker släcka någons ljus”? Hur kan du göra det?

Sammanfattning / Ord på vägen
Nu hoppas jag att du för egen del har lärt dig något nytt av att arbeta med ordspråket. Men tänk om du även kan hjälpa andra framöver att förstå samma sak. Om du vågar visa civilkurage och kan säga stopp, säga ifrån till någon som ”försöker släcka någons ljus”. Det kanske kan leda vidare till att han eller hon lär sig nya bättre sätt att handla på. Då har du ju inte bara hjälpt den som blivit utsatt utan även den som blir stoppad.

Arbeta vidare?
Prova att göra rollspel eller en minipjäs med titeln: Du behöver inte släcka någon annans ljus för att din egen låga ska lysa klarare.
Ni kan tillsammans komma på olika saker den kan handla om. Det kan vara allt från elaka kommentarer och att prata bakom ryggen på någon, till mobbning. Men det kan även vara att hjälpa någon som har det svårt med något, istället för att skryta om att man själv är jättebra på just det. 


"Educating the mind without educating the heart is no education at all."
Aristoteles




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar