Introduktion till läraren
Ett skratt kan vara befriande. Om man känt sig ledsen blir man gladare efter att ha skrattat. När man får skratta så känner man sig mer avspänd och på bättre humör efteråt. Dessutom är det bra för hälsan, den som skrattat mycket har bättre motståndskraft.
Syfte med ordspråket
- Synliggöra skrattets betydelse och funktion på olika plan.
- Synliggöra fördelar med hur skratt och glädje påverkar oss.
- Skapa tillfällen för gemenskap genom skratt och glädje.
Arbetsgången ser ut så här:
Tolkning. Eleverna skriver av ordspråket som blir själva rubriken. (Använd med fördel ett papper eller en skrivbok där man både kan rita och skriva.) Prata inte om betydelsen utan låt alla göra sin tolkning utifrån egna tankar och därefter illustrera sin text. Ibland hör bilden samman med texten, ibland blir bilden en tolkning i sig. Det här steget går även bra att göra som läxa vilket ökar möjligheten att tänka egna tankar ostört i sin egen takt.
Redovisning. Man delar med sig av sin tolkning och visar upp / berättar om sin bild. Man får öva tal - muntligt framförande. Viktigt att trygghet råder i gruppen, att alla lyssnar aktivt på de andras tolkningar. Här blir man berikad med flera olika tankar och perspektiv. Alla får komma till tals på lika villkor. Den demokratiska processen tränas naturligt.
Samtal och diskussion. Först här kommer läraren in aktivt… Nedan finns ett samtalsunderlag med förslag för läraren att luta sig mot.
Reflektion, att prata om och synliggöra nyvunna insikter. Både dem man fått genom att utveckla sitt eget tänkande, men också hur man berikats av att lyssna på de andras tolkningar och perspektiv.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar