Man upptäcker inga nya världsdelar om man inte har mod att släppa alla kuster ur sikte
Förförståelse till läraren
Det är vanligt att vi människor bara gör det vi känner oss trygga med och är vana vid. Även om vi inte alltid är helt nöjda med en situation är det ändå lätt att man låter allt rulla på, bara för att det kan kännas ovant med förändringar. För att det som är ovisst ibland skrämmer mer än det vi känner till. Eller helt enkelt för att det är bekvämt att fortsätta som man brukar. Man gör det av gammal vana…
Syfte med ordspråket
- Bli medveten om att förändringar kan erbjuda möjligheter och att de ibland behöver lite hjälp på traven för att kunna ske.
- Reflektera över positiva förändringar och vad de kan leda vidare till.
- Få mod att våga prova nya saker.
- Tillåta andra att göra detsamma. Skapa ett tillåtande klimat.
- Upptäcka nya möjligheter (t.ex. i form av vänner, smaker, saker, tankar och vanor).
Så här ser arbetsgången ut:
1. Ordspråket presenteras för eleverna (viktigt att ingen pratar om betydelsen eller sin tolkning innan alla är klara med steg 2 - detta för att alla ska tränas i att utveckla sina egna tankar och att formulera dem).
2. Ordspråket tolkas enskilt i text och bild av eleverna.
3. Redovisning i grupp (tränar tal för den som delger sitt arbete och att lyssna aktivt för de andra).
4. Samtal och diskussion (lärarlett, enligt förslagen efter elevtolkningen att luta sig mot nedan).
5. Reflektion (nyvunna insikter och lärdomar efter redovisning & diskussion där man blivit berikad av andras tankegångar).
6. Arbeta vidare/fördjupning för dem som vill.
4: Förslag på lärarledda uppföljningar
Erfarenheter
För att få känna på hur svårt det kan vara att göra nytt kan ni tillsammans göra ett experiment. Be eleverna knäppa sina händer. Vilken tumme hamnar överst? Be dem knäppa händerna igen, men så att den andra tummen hamnar överst. Fortsätt öva flera gånger tills det går lättare. Be sedan eleverna att korsa armarna. Be dem sen att korsa dem igen, men så den andra armen hamnar överst. Öva många gånger. Går det lätt eller måste man anstränga sig? Lika svårt kan det vara att bryta andra vanor. Det gäller att försöka mer än en gång för att övervinna känslan av att det är svårt och nöta in det nya så det känns naturligt.
Spännande tanke / metafor
Tänk om du aldrig skulle ha provat några nya maträtter? Om dina föräldrar bara låtit dig få t.ex. spagetti med köttfärssås varje dag för att du ville ha det? Då hade du aldrig upptäckt alla andra goda smaker och maträtter som finns. Du skulle också missa att göra nya smakupptäckter framöver, om du inte vågade smaka på nya saker.
Men den som fortsätter att pröva nytt kommer ju fortsätta att upptäcka fler goda maträtter i framtiden. Nya favoriträtter som bara väntar på att bli upptäckta och att få förgylla tillvaron för dem som upptäcker dem.
Men den som fortsätter att pröva nytt kommer ju fortsätta att upptäcka fler goda maträtter i framtiden. Nya favoriträtter som bara väntar på att bli upptäckta och att få förgylla tillvaron för dem som upptäcker dem.
Diskutera
Kan ni ge exempel på fler situationer som ni tycker är värda att våga genomgå förändringar för att kunna uppnå? Det går även bra att diskutera hur man vill ha det eller hur man vill må i livet eller i olika situationer som samtalsstart. Därefter kan man diskutera vidare med vad man behöver göra för att få det så? Vad man själv behöver göra för att uppnå det man önskar. Hur ska det gå till?
Ord på vägen
Kom ihåg att det är värt att tvinga sig till att göra och genomföra förändringar ibland. Och kom ihåg att när du gjort en sak ett visst antal gånger känns det inte längre ovant.
Då har du vidgat din värld.
5: Reflektion
Har du lärt dig något nytt av att arbeta med ordspråket?
Skriv ner dina insikter så du befäster dem. Berätta för de andra / diskutera med de andra.
6: Laborera / arbeta vidare
Gör olika prova på experiment för att engagera alla i processen det innebär att förändra något. Tillsammans kan ni komma med förslag på saker som ska ingå i försöket, och göra en plan på hur ni ska gå tillväga. Börja med att komma med förslag, sätta ett mål, gör en förutsägelse. Genomför förslaget, gör sedan en utvärdering. Överensstämde de? Lärdomar? Gav det något att tänka på till nästa gång? Vad?
Fler förslag: Fortsätt gärna förändringar under läsåret enligt samma modell. Utvärdera de mål ni sätter och svara då på frågor som:
Vad har förändrats? Vinster? Vad har du lärt dig? Har du lärt dig något nytt om någon annan? Något nytt om dig själv?
Vad har förändrats? Vinster? Vad har du lärt dig? Har du lärt dig något nytt om någon annan? Något nytt om dig själv?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar