söndag 23 oktober 2016

FN & Dag Hammarskjöld


"Pröva icke vart varje ditt steg för dig. Endast den som ser långt hittar rätt." 
/Dag Hammarskjöld 


Jag tycker det är viktigt att lyfta och berätta om goda förebilder för eleverna. I samband med FN-dagen brukar jag alltid prata om Dag Hammarskjöld, hans gärningar och sätt att vara. Att en man kan göra stor skillnad och vad FN betytt - betyder för många människor. Föra en diskussion om medmänsklighet, riktiga hjältar och mänskligt hjältemod. Eleverna brukar alltid tycka det är båda intressant och spännande, och det ger även liv åt personen bakom bilden på vår nya tusenkronorssedel. 


 Dag Hammarskjöld 1905-1961

Lite kort fakta att hämta inspiration från i samtal med eleverna:

Dag började skolan vid sex års ålder, han hade lätt för att lära och var mycket duktig i skolan. Han samlade på pressade växter, fjärilar och uppstoppade djur. Hans kamrater har berättat att de respekterade honom för att han både var trevlig och väldigt duktig. 
Han tyckte om att skriva och läsa vad andra kloka människor skrivit, han citerade ofta poesi. Citatet ovan kommer från hans bok Vägmärken. 

Dag Hammarskjöld var lite blyg och tystlåten och fast han skrev väldigt bra tal kunde det låta lite stelt när han skulle hålla talen. Han förstod inte hur viktigt kroppsspråket och rösten kan vara för att ett tal ska bli extra bra. Nuförtiden får man öva på det, det kallas retorik. Det gör att den som talar känner sig tryggare och att de som lyssnar förstår och minns mer av det de får höra. 

Som vuxen hade han många arbeten, han var bland annat svensk nationalekonom, jurist, diplomat och författare. Mest känd blev han genom sitt arbete som FN:s generalsekreterare från 1953 till 1961. När han fick det jobbet blev han välkomnad med orden ”Dag Hammarskjöld, ni övertar världens omöjligaste jobb.” Men han klarade arbetet så bra att han till och med blev omvald en gång till efter fyra år. Han tyckte om att meditera och lät han inreda ett meditationsrum i FN-huset.

I september 1961 var han på resa med flera andra arbetskamrater från FN, en av dem var hans närmaste man Sture Linnér. De skulle åka med ett flygplan, men innan planet hunnit starta sa Dag till Sture att stiga av planet eftersom det vore ett misstag för dem att resa i samma plan ifall något skulle hända. Flygplanet störtade och alla ombord dog. Än idag försöker man ta reda på hur det gick till. 

Dag Hammarskjöld fick Nobels fredspris postumt 1961. (Postumt betyder att han inte längre levde när de bestämde att han skulle få priset.)

Har även låtit mina elever i år 3 tolka Dags citat ovan och så har vi talat om vad det kan innebära.
Ett bra sätt att träna helhetsseende, och vikten av att kunna se med perspektiv på saker och ting. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar