Introduktion till läraren
Livet innebär en ständig serie av förändringar i olika former. Många gånger känner vi människor ett motstånd mot förändringar, det kan vara på grund av oro för det okända eller bara av ren bekvämlighet. Hur som helst är det bra att få reflektera över och synliggöra förändringar som redan gjorts och vad de gett, för att våga genomföra nya förändringar som väntar med bästa möjliga inställning. Få träning i att byta oron mot nyfikenhet och positiva förväntningar istället.
Syfte med ordspråket
- Medvetandegöra hur nya erfarenheter berikar och bidrar till utveckling.
- Inspirera till mod att pröva sina vingar och vidga sina vyer.
- Bidra till upptäckarglädje.
Arbetsgången ser ut så här:
Tänka / Tolka. Eleverna skriver av ordspråket som blir själva rubriken. (Använd med fördel ett papper eller en skrivbok där man både kan rita och skriva.)
Prata inte om betydelsen utan låt alla göra sin tolkning utifrån egna tankar och därefter illustrera sin text. Ibland hör bilden samman med texten, ibland blir bilden en tolkning i sig.
Det här steget går även bra att göra som läxa vilket ökar möjligheten att tänka egna tankar ostört i sin egen takt.
Tala / Lyssna. Man delar med sig av sin tolkning och visar upp / berättar om sin bild.
Man får öva tal - muntligt framförande. Viktigt att trygghet råder i gruppen, att alla lyssnar aktivt på de andras tolkningar. Här blir man berikad med flera olika tankar och perspektiv. Alla får komma till tals på lika villkor. Den demokratiska processen tränas naturligt.
Samtal och diskussion. Först här kommer läraren in aktivt.
Nedan finns ett samtalsunderlag med förslag för läraren att luta sig mot.
Tänka / Reflektion. Synliggöra nyvunna insikter. Både dem man fått genom att utveckla sitt eget tänkande, men också hur man berikats av att lyssna på de andras tolkningar och perspektiv.
Samtalsunderlag till det lärarledda samtalet efter elevernas redovisning.
Erfarenheter
Berätta för eleverna att det finns både barn och vuxna som inte gillar förändringar, eller att prova nya saker. Men man måste våga, för att uppleva något nytt. Om man inte vågar kommer man ju inte att få vara med om nya saker.
Spännande tanke
Nya situationer kan kännas lite osäkra, förändringar likaså.
Därför är det nog många som hellre fortsätter som de brukar än vågar prova något nytt eller byta miljö. Kanske var det lite pirrigt för dig att behöva lämna förskolan för att börja skolan? Men tänk vad tokigt om du gått kvar där nu!
Diskutera
Vad tror du är nästa stora steg eller förändring som väntar i ditt liv? Hur känner du inför det? Vad har du för förväntningar? Känner du någon oro? Hur lång tid tror du att det tar innan oron går över? Vad kan du säga till någon som känner sig orolig som tröst eller för att stötta?
Sammanfattning / Ord på vägen
Det kan vara bra att luta sig mot tidigare erfarenheter när man möter nya situationer eller utmaningar. Du kanske snart ska byta från lågstadiet till mellanstadiet? Du kommer kanske till en ny klass? Känns det pirrigt? Kom då bara ihåg att tänka på det här ordspråket och vad du lärde dig av att arbeta med det så ska du se att det går lättare. Du kommer möta många förändringar under ditt liv och det här ordspråket brukar fungera i de flesta situationer oavsett ålder. Lycka till på färden!
Reflektion
Har ni lärt er någonting nytt av att arbeta med ordspråket? (Både av att tänka på det och att lyssna på andras tankar om det.)
Arbeta vidare?
Dramatisera eller prata om olika händelser som ni tycker stämmer in på ordspråket. Till exempel någon som bara leker med precis samma kamrat hela tiden och inte lär känna andra. Eller någon som stannar inne hela tiden för att spela dataspel och därför missar andra lärorika situationer och utvecklande vänskapsrelationer.
Du kan också låta eleverna ha ordspråket som utgångspunkt i en skrivuppgift, i text eller serieform. Här kommer säkert en del tolkningar göras med allvar och andra med humor, vilket berikar ytterligare. Det hjälper till att erbjuda nya synvinklar och ger nya tankar - möjlighetstankar.