måndag 29 juli 2024

Ordspråksarbetets fyra delar - som ett pussel

Ordspråksarbetets fyra delar är alla lika viktiga. De är visserligen givande var och en för sig, men behövs kopplas ihop för att nå hela vägen. Jag ser dem som ett pussel där alla bitar behövs för att man ska kunna se hela bilden. För att man ska kunna bli helhetsseende. För att gruppklimatet ska kunna påverkas. För att ett äkta brobygge mellan deltagarna ska fungera optimalt. 

1. Den första pusselbiten där man ska tolka ett ordspråk (eller ett citat) fungerar som dörröppnare och tankeingång. Här får man träning i att tänka noga, lyssna inåt vad ordspråket betyder för den som tolkar. Man får träning i att sätta ord på sina tankar som man skriver ner och illustrerar.
 
2. Den andra pusselbiten ger naturlig talträning för den som delar med sig av sin text samt berättar om sin bild. Att dela med sig av sin egen tolkning stärker både självförtroende och självkänsla. Tolkningarna är personliga och görs utifrån där man själv är i mognad och utifrån sin egen livserfarenhet. Detta gör att de som lyssnar blir berikade av flera olika perspektiv - samtidigt som de får lära känna varandra på ett nytt sätt. För inre tankar istället för det som syns utanpå eller för andra typer av prestationer. 
De som lyssnar får träning i att lyssna aktivt plus att de blir berikade med flera olika perspektiv. Alla får komma till tals på lika villkor vilket i sig tränar demokrati i praktiken. Att göra sin röst hörd - Att lyssna med respekt på andra. Det här steget fungerar bäst att genomföra i en cirkel, där alla kan se varandra vilket ger trygghet. I min roll som lärare startar jag alltid steg två med en incheckning där jag säger (varje gång) att alla kan bidra med snälla ögon och genom att lyssna aktivt. Att vi nu även tränar på den demokratiska processen. Vi tar några djupa andetag, med handen på hjärtat för att landa och aktivera varmt lyssnarlugn och en trygg miljö innan vi startar. Sen går vi varvet runt. En i taget delar med sig av sin bild och sin tolkning. Övriga lyssnar aktivt, utan att avbryta. Att lyssna aktivt gör att det man tar del av kan sjunka in lättare. 

3. Den tredje pusselbiten är lärarledd. Här kan vi samtala om och diskutera kring ordspråkets lärdomar, ställa frågor, ge varandra positiv feedback för tänkta tankar och illustrationer som besjälat orden. Här skapas brobygge i gruppen och ett äkta vi tar form. Vi möts i samtal som befäster den demokratiska processen och synliggör visdomar och klokskap som ordspråket gett oss. 
Ord på vägen får avsluta - vilka kommer från mig som lärare och blir mitt bidrag till ordspråket. (Vilka jag aldrig nämner tidigt i processen eftersom jag inte vill påverka någons tankar / tolkningar.) 

4. Den fjärde pusselbiten knyter ihop säcken. Genom reflektionstid får man tid att låta lärdomar och nya perspektiv sjunka in. Eftertanke som leder till utveckling av helhetsseende och större möjlighet att verkligen ta lärdomarna till sig. Låta dem sjunka in i långtidsminnet. Det hjälper att starta steg fyra med att blunda, ta några lugna andetag och lägga handen på hjärtat. Då är man mer närvarande i sina känslor och det är känslor som öppnar porten till långtidsminnet. Gör det man varit med om till mer bestående kunskap. Visdomar att faktiskt kunna luta sig mot vidare genom livet. 





"Educating the mind without educating the heart is no education at all."

Aristoteles



 

onsdag 3 juli 2024

”Pröva icke vart varje ditt steg för dig: endast den som ser långt hittar rätt.” / Dag Hammarskjöld

 Introduktion till läraren

Att vara enbart luststyrd och välja bort det som kräver ansträngning i nuet kan hindra en från att uppnå det som man önskar få längre fram. Lätt nu kan leda till svårt sen. Svårt nu kan leda till lättare sen. Genom att arbeta med detta citat får man upp ögonen för värdet av och nödvändigheten i att anstränga sig för att få det man vill ha på sikt.


Syfte med citatet

  • Tankeväckande.
  • Ger träning i att tänka både kort och långsiktigt.
  • Ger träning i perspektiv och helhetsseende. 
  • Ta de steg i nuet som behövs för att kunna nå längre på sikt.
  • Skapa medvetenhet om vikten av eget ansvar. 
  • Skapa framtidstro och sitt eget fyrljus att gå mot, formulera egna visioner.


Arbetsgången ser ut så här:

  1. Tänka / Tolka. Eleverna skriver av citatet som blir själva rubriken. (Använd med fördel ett papper eller en skrivbok där man både kan rita och skriva.)
    Prata inte om betydelsen utan låt alla göra sin tolkning utifrån egna tankar och därefter illustrera sin text. Ibland hör bilden samman med texten, ibland blir bilden en tolkning i sig. Det här steget går även bra att göra som läxa vilket ökar möjligheten att tänka egna tankar ostört i sin egen takt. 
  1. Tala / Lyssna . Man delar med sig av sin tolkning och visar upp / berättar om sin bild.
    Man får öva tal - muntligt framförande. Viktigt att trygghet råder i gruppen, att alla lyssnar aktivt på de andras tolkningar. Här blir man berikad med flera olika tankar och perspektiv. Alla får komma till tals på lika villkor. Den demokratiska processen tränas naturligt.
  1. Samtal och diskussion. Först här kommer läraren in aktivt.
    Nedan finns ett samtalsunderlag med förslag för läraren att luta sig mot.
  1. Tänka / Reflektion. Synliggöra nyvunna insikter. Både dem man fått genom att utveckla sitt eget tänkande, men också hur man berikats av att lyssna på de andras tolkningar och perspektiv.
         _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Samtalsunderlag till det lärarledda samtalet efter elevernas redovisning.

Erfarenheter

Lätt nu: Att välja något planlöst och utan eftertanke, till exempel att scrolla på mobilen, spela dataspel och annat som innebär att bli påfylld utifrån ger kortsiktig tillfredsställelse men det kan kosta det motsatta på sikt. Det kan leda till att man får det svårare sen, att man inte når lika långt i sin utveckling som man skulle kunna ha gjort.
Svårt nu: Leder till lättare sen. Om jag anstränger mig nu och vet mot vilket mål jag arbetar tar jag automatiskt ett steg i taget mot att faktiskt få det jag vill ha. Hamna där jag vill vara i livet. 


Spännande tanke
Tänk om man kunde resa till framtiden och se sig själv som äldre. Få ett slags livsfacit på hur det blev och förstå vilka beslut och handlingar som förde en dit. Både gällande vad man arbetar med och privat. 


Diskutera

Tror du att du skulle göra saker och ting annorlunda idag om du ägnade mer tid åt att tänka mer långsiktigt? Om du ägnade mer tid åt att sätta egna mål och visioner? 


Sammanfattning / Ord på vägen 

Man behöver kunna vara både kort och långsiktig i sin planering. Kom ihåg: Lätt nu, svårare sen. Det är värt att anstränga sig nu för att få det man verkligen vill ha sen. Det du gör kontinuerligt formar din livsväg. Använd det här citatet och låt det bli som ett slags fyrljus som får dig att hålla kursen mot just de mål du vill och behöver i livet. 


Reflektion
Lämna några minuter för deltagarna att tänka / reflektera själva:

Vilka nya insikter har du fått av att arbeta med citatet?

Vilka nya insikter har du fått av att lyssna till de andras tolkningar?


Arbeta vidare?

Ger träning i att tänka långsiktigt och motivation att arbeta mot det man vill uppnå mer medvetet:

Rita en tidslinje för ditt liv från 0-100 år.

Beskriv, skriv (och rita om du vill) hur ditt liv ser ut med jämna mellanrum. Till exempel vart femte och vart tionde år genom livet. 

Vilka har du runt omkring dig? Var / hur bor du? Vad du arbetar med? Vad ger dig mening? Vad gör du på fritiden? Hur mår du?  




"Educating the mind without educating the heart is no education at all."

Aristoteles