Arbetet är språkutvecklande, väcker även en nyfikenhet för läsning och gynnar litteratursamtal då det ökar förmågan att tolka det som står mellan raderna och gör att man uppfattar metaforer och undertoner lättare.
Vi arbetar alltid i dessa steg:
- Fundera kring ett ordspråk eller ett citat och göra sin egen tolkning av det. Skriva och illustrera sin tolkning utan påverkan från någon annan. Producera egna tankar.
- Redovisa sin tolkning för övriga i en trygg miljö. Vi sitter alltid i ring därför att det bildas en helt annan energi då. Vi hjälper den som redovisar sina tankar med våra ögon och vårt kroppsspråk. Övriga lär sig lyssna aktivt och visa respekt.
- Vi möts i samtal och diskussion om redovisningarna, ämnet och dess lärdomar.
- Vi reflekterar över vad vi lärt oss. Hur vi växt genom att utveckla våra egna tankar och även hur vi berikats genom de perspektiv vi fått ta del av via övriga tolkningar. Vi utvecklar vårt helhetsseende.
Steg 1 är Jagstärkande. Att lära sig utveckla och lita till sina egna tankar är så viktigt.
De övriga stegen bygger broar mellan eleverna - den känslomässiga plattformen vi möts på vid redovisning bygger tillit. De kloka samtal som föds där förbättrar gruppklimatet och tränar den demokratiska processen på ett naturligt och givande sätt.
Alla kan delta eftersom varje tolkning görs utifrån där eleven själv är i personlig mognad - utifrån sina egna livserfarenheter. Alla har något att lära ut. Alla kan lära något nytt av andra. Den emotionella kompetensen tränas automatiskt genom att få ta del av andras tankar och känslor. Man lär känna de andra på ett nytt sätt, för tänkta tankar istället för det som syns på ytan. Gruppklimatet påverkas positivt.