fredag 10 november 2023

Känslomuskler



Känslomuskler har kommit att bli mitt samlingsnamn för att förklara vad emotionell och social kompetens är. Det kan vara många saker, till exempel självkänsla, självförtroende, empati och värderingsförmåga. Men även förmågan att identifiera och förstå olika känslor, varför vi fått dem samt ge insikt om hur de, rätt använda, kan hjälpa oss i livet. Det fiffiga är att precis som med vanliga muskler går känslomuskler att träna så de blir starkare och själva ordet bjuder in till att göra just det.


Vad är känslomuskler?    Var i kroppen finns de?        Hur tränar man dem? 
   
Kan man känna dem?      När använder man dem?      Vad är de bra för?  

Det är alltid lika spännande att låta eleverna få fundera på ordet och tolka det, både med ord och i bildform. De symboliska bilderna ovan där hjärna och hjärta möts, eller den där muskeln på armen är hjärtformad är bara några exempel på hur de olika tolkningarna kan se ut. 

Alla får göra sina tolkningar enskilt vilket ger många vinster. I steg ett då alla arbetar enskilt aktiveras egna tankar och känslor. Inre bilder tar form. Tankefrön planteras och får gro.

I steg två får man sedan delge varandra vad man ritat och skrivit, mötas i diskussion som är lika utvecklande den. Först lär man sig tänka noga själv och därefter får man lyssna på andras tankar på ett sätt som gör det lätt att känna gemenskap, uttrycka känslor, och träna sig i att förstå och respektera andra människor. 
 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar