tisdag 7 november 2023

Ordspråksarbetet i Ordspråksverkstaden

Det finns många vinster med att använda ordspråk och citat som verktyg för att nå både språklig utveckling och emotionell sådan. Knepet är att välja bra sådana. De ska vara aktuella, elev- och vardagsnära, kännas inbjudande och genom det väcka något i deltagarna. 

Ytterligare en viktigt vinst med arbetet i Ordspråksverkstaden är att alla kan vara med eftersom man möts upp där man själv är i mognad, utifrån sin egen personlighet och sina livserfarenheter. De olika stegen ger utveckling på flera områden, både individuellt och i gruppen. De blir till ett viktigt verktyg som kan skapa en motpol till "vi och dom" genom att möjliggöra känslor, tankar och samtal som fungerar som brobyggen mellan människor. Ordspråken får inte vara tomma utan bör väcka någon form av igenkänning, slå an en känsla eller väcka nyfikenhet. Då kan de bli till små läromästare som ger koncentrerad klokskap och livserfarenhet som berikar. Ordspråken fungerar som ingångar och blir till dörröppnare till den egna tankevärlden och i gruppen då de kan leda vidare till goda samtal mellan dem som deltar, vilket i sin tur gynnar gruppklimatet. Den vars tankar man känner ser man på med nya ögon. Varmare ögon.

Goda samtal behöver föras under trygga former. Lyckas man med det får man hjälp på traven av oxytocinutsöndring hos dem som deltar, något som verkligen bygger ett varmare gruppklimat. Jag använder alltid cirkeln - för att skapa en lägereldskänsla och för att alla ska kunna se varandras ögon. Jag är tydlig med vilka regler som gäller, en i taget talar och övriga lyssnar aktivt. Genom att göra det hjälps alla åt att stötta den som delger sin tolkning och berättar om sin illustration. Hjälper jag den som talar hjälper den sedan mig när det blir min tur att redovisa. Vi lär oss att bli goda lyssnare och genom att lyssna aktivt får vi ta del av många andra tankegångar och blir på så sätt berikade med en mängd olika perspektiv. Något som vidgar vår tankeförmåga och även bidrar till att utveckla vårt helhetsseende. 

Att lära sig se och analysera kedjereaktioner är också en förmåga som är viktig att utveckla. Det krävs träning, kontinuerligt, för att utveckla konsekvenstänk. För att lära sig förstå handling / konsekvens behöver man träning i att se på saker och ting från olika perspektiv, över tid och därigenom förstå vilka kedjereaktioner som en handling kan starta. Att allt man gör kan sprida sig vidare som ringar på vattnet. Förstår man det blir det lättare att ta ställning till vilka ringar man själv vill sprida vidare... 






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar