måndag 10 juni 2019

Att skapa möten mellan människor

Min drivkraft... det som gör att jag gör det jag gör, kärnan ur vilket allt det andra växer ur...
är att skapa plattformar för möten mellan människor
Äkta möten som sår frön man kan bygga resten på... ett nytt och bättre resten - ett mer medvetet sådant. Där acceptans, inkludering och helhetsseende blir en naturlig ingrediens. Något man får träna på och utveckla sin förmåga inom tidigt i livet, då hjärnan fortfarande utvecklas och är starkt formbar. Vi behöver fokusera lika mycket på detta som på övrig kunskapsinhämtning. Det är ju en kombination av dessa som kan möta en föränderlig framtid och ta hand om den på bästa sätt.

De ordspråk och citat jag använder (och alltid väljer med hjärtat) fungerar som dörröppnare vilka skapar känslomässiga plattformar där sådana möten lättare kan ske. Där alla inkluderas eftersom tolkningarna som ska göras möter upp var och ens tankeförmåga precis där man är i sin egen personliga utveckling. 

I mötena som sedan uppstår då man lyssnar till övrigas tolkningar och berikas av dem får man ta del av en mängd nya synvinklar och perspektiv och man lär känna övriga utifrån deras tankar och inre istället för det som syns på ytan.
Alla får kontinuerlig träning i att lära sig utveckla sina egna tankar och uttala dem i ord, lär sig stå för dem (vilket i sin tur utvecklar allt från självförtroende till civilkurage) plus att man sedan får lära sig lyssna aktivt och med respekt på övrigas tankar och tolkningar genom vilka ens eget synsätt vidgas och utvecklar förmågan till helhetsseende och perspektiv. 

Visdom och klokskap, filosofi, samtal, diskussion, perspektiv och helhetsseende. 
Empati, förståelse, medkänsla, civilkurage. Självkännedom, självförtroende, självkänsla. 
Tillit till att tänka - sätta ord på sina tankar och bli hörd, ja verkligen lyssnad på, ger en känsla av meningsfullhet. 
Jag tänker - alltså är jag. Är det inte där allt behöver börja? 

Elevreflektion från lågstadiet gällande ordspråksarbetet

"Educating the mind without educating the heart is no education at all." 
/Aristoteles

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar