söndag 24 april 2022

Känslomuskler

 Jag tror att det i varje människa finns ett frö till just den unika person man är ämnad att vara. Ett frö som med rätt näring och förutsättningar kan börja gro, samt med en dos mod vågar komma till tals. Det är viktigt att komma i kontakt med det där fröet, tidigt i livet. För att höra, känna och förstå vem man egentligen är, vem man är menad att vara. Utveckla en lyhördhet för sin egen inre röst. Något som blivit allt svårare i konkurrens med det yttre bruset, alla sociala medier och allt mindre tid för hjärnvila.

Jag tror att i varje människa så finns det ett litet frö som med rätt näring kan gro. Det gäller att våga göra sin röst hörd. Att hitta sitt frö - förstå vad det innebär och ge det rätt näring. Som eleven Tyra som aldrig hade vågat prata framför klassen men när hon till slut gjorde det fick varma applåder och en hel mängd hejarop som förändrade henne. Där och då tändes stjärnorna i hennes ögon och något inre liksom klickade till. Rösten blev starkare och kroppsspråket säkrare, hon växte ”säkert en hel decimeter". Inte nog med att hon vågade prata inför gruppen, hon gjorde det om helt egna tänkta tankar, förankrade i både hjärna och hjärta. Ord som växt ur just det där lilla fröet av vem hon egentligen är. Ur egen klokhet och godhet. 

Att våga göra sin röst hörd stärker ens jag vilket ger en inre trygghet att vila på och fortsätta utvecklas från. Det ger både självförtroende och civilkurage. Att hitta sin egen unika egenart innebär att våga lyssna till och stå upp för den man är redan tidigt i livet, och få fortsätta växa och utvecklas just därifrån. Lära sig lita till sin egen inre röst. 

Det ordspråksverktyg jag utvecklat och använder med mina elever ger träning i just detta. Att lyssna inåt, utveckla sina egna tankar och lära sig lita till dem. Att uttrycka dem i ord framför övriga i gruppen ger talträning redan från unga år. Att lära sig lyssna aktivt på andras tankar när de delar med sig av dem berikar med ett större perspektiv. Helhetsseendet tränas likaväl som den demokratiska processen. Att redan från start få lära sig att lyssna till andras tankar tränar respekt och stärker den emotionella kompetensen. Eller som jag kallar det tillsammans med mina elever: Känslomuskler. 



"Educating the mind without educating the heart is no education at all."
Aristoteles


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar