fredag 21 november 2014

Barnkonventionen har fyllt 25 år. 


Det har vi uppmärksammat i klassen på olika sätt. Vi avslutade med att tillsammans läsa Pernilla Stalfelts bok Alla barns rätt via datakanonen. En underbar bok som sår tankefrön och ger elevnära samtalsämnen som berör på olika sätt. En bok att inspireras av som ger många idéer till fortsatt arbete i klassen. Pernilla tolkar barnkonventionen genom träffsäkra illustrationer och små bildtexter, vilket är precis så jag tycker om att arbeta. Med tolkningar som underlag och grund för eleverna att fortsätta bygga på utifrån där man själv är i tanken. Utifrån vad det betyder för just den eleven.

Vi arbetar på samma sätt när vi tolkar ordspråk. Först får man tänka själv, då startar tankarna precis där man själv är vilket gör att alla kan vara med. Sen får man delge övriga sina tankar och sin tolkning, då tränar man även muntlig framställning.

De andra tränar sig att lyssna aktivt... då lär de sig förstå och känna varandra på ett djupare plan. För tankar som de annars kanske aldrig hade fått ta del av. De får upp ögonen för och blir nyfikna på andras tankar. De lär sig utveckla sin empati. De blir erbjudna nya synsätt. De blir berikade :-)

På Rädda Barnens hemsida finns information hur du lätt kan ladda ner 
Pernillas bok till en iPad, iPhone eller Android: Alla barns rätt.  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar