måndag 10 november 2014

En bok om tolerans

ur
Pernilla Stalfelts bok Vem är du?


En bok om tolerans, utgiven i samarbete mellan Teskedsorden och Rabén & Sjögren. Boken diskuterar finurligt och träffsäkert likheter, olikheter, rädslor och utanförskap. För att nå barn med olika lässvårigheter har Teskedsorden tagit fram boken som talbok. Våren 2014 gavs boken ut som trespråkig upplaga med engelsk, arabisk och svensk text. Hösten 2014 distribuerades båda upplagorna till Sveriges samtliga skolbibliotek i grundskolan.

På min skola använder vi boken som uppstartsmaterial varje hösttermin för de elever som börjar i år fyra. Detta för att klasserna då består av nya gruppkonstallationer vilket gör att vi har ett extra ansvar och ett ypperligt tillfälle att få eleverna mötas med nya förutsättningar, se på sig själva och andra med öppna hjärtan och varma ögon. Vi som arbetar i Trygghetsteamet på skolan har sammanställt förebyggande material för alla årskurser på skolan (F-6) som stöd att luta sig mot i trygghetsarbetet. 

På Teskedsordens hemsida finns lärarhandledningen till boken. Här kan du ladda ner den.
Lärarhandledningen är för dig som vill fördjupa tankar och förståelse för begreppet tolerans bland dina elever - inom ämnen som svenska, engelska, bild, drama och musik. Syftet med boken är att skapa diskussion om tolerans i åldersgruppen 9-10 år och att på sikt göra skillnad i barns attityder till varandra för ett humanare framtida samhälle.  Handledningen består av grupparbeten och individuella uppgifter indelade i fyra avsnitt:

  1. Nyfikenhet -begreppet tolerans/intolerans.
  2. Tankar.
  3. Kommunikation.
  4. Fördomar - likheter/olikheter.

Teskedsorden  har tagit fram mycket bra material för skolan hela vägen upp till gymnasiet. Viktigt material som väcker tankar i var och en, ger underlag för värdegrundsdiskussioner och samtal. Ett arbete som ger insikt, får oss att känna tillhörighet, bygger broar mellan människor och ger framtidstro. 

Det är givande att kunna identifiera sig i olika roller. 
Jag är inte bara.... 
...jag är värdegrundsarbetare också.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar