söndag 11 december 2022

Ett lektionsunderlag till citatet mina elever tolkar denna vecka i ordspråks/citat-verkstaden.

 ”Ett möte mellan två personligheter är som att blanda två kemiska ämnen. Om det sker en reaktion förvandlas båda.” /Carl Jung

Till läraren 

Det som sker när människor möts kan se ut på så många olika sätt. Under rätt förutsättningar kan vänskap och kärlek kan uppstå, positiva gruppklimat kan växa fram i klasser, arbetsgrupper och idrottsföreningar. Men det kan även ske negativa reaktioner p.g.a. brist på tolerans eller bråk mellan grupper när man känner sig hotad eller inte förstår andras levnadssätt. Genom att skapa medvetenhet, förståelse och tolerans kan fler positiva reaktioner uppstå, både på individ och på gruppnivå. 


Syfte med ordspråket

  • Synliggöra hur äkta möten mellan människor kan berika.
  • Synliggöra hur positiva reaktioner kan se ut och vad de kan leda till.
  • Synliggöra hur negativa reaktioner kan se ut och vad de kan leda till. 
  • Skapa tolerans och synliggöra hur olikheter kan berika och lära av varandra. 

____________________________________________________________________________


Arbetsgång:
1. Låt eleverna fundera över och tolka citatet enskilt, helt utifrån egna tankar. De skriver ner sin tolkning och illustrerar den. (Detta steg kan med fördel göras som läxa.)
2. Tolkningarna redovisas för övriga. Sitt med fördel i ring med ögonkontakt som vid en lägereld och gå varvet runt. Här ges talträning plus att den demokratiska processen tränas naturligt. (Viktigt att man lyssnar aktivt och respektfullt, gärna hjälper till med kroppsspråk och ”snälla ögon.”)

3. Den lärarledda delen, i form av samtal och diskussion. Nedan finns förslag att luta sig mot. 



Elevtolkning från åk 3



Lärarledd del, efter elevernas redovisningar:


Erfarenheter

Berätta gärna för eleverna om en egen erfarenhet där ett möte betytt/betyder mycket för dig. 


Spännande tanke 

Kom ihåg att ditt kroppsspråk, ditt tonfall och ansiktsuttryck påverkar hur den du möter uppfattar dig och många gånger även hur mötet blir. Ögonkontakt är också viktigt. Det finns ett uttryck som säger att ögonen är själens spegel. Vänliga ögon är bästa inbjudan, så se på andra som du själv vill att andra ska se på dig. Tänk på att du, när du påverkar någon annan, gör det på ett bra sätt. 


Diskutera

Har du varit med om ett möte med någon person som betytt mycket för dig? Har du någon gång förändrat dig, utvecklats p.g.a. något du lärt dig av en annan person? Kan ni komma på någon person som fått många människor att förändras eller ändra sitt beteende och sina handlingar? 


Ord på vägen / metafor 

Starka karismatiska ledare kan trollbinda hela grupper av människor. Det finns både goda och onda exempel på det från olika länder och genom historiens gång. Alla har från början varit ensamma men fått många att ansluta sig med tiden. Det är viktigt att man själv kan analysera och ta reda på vilka krafter man ansluter till. I stort och i smått. 

Är det t.ex. ett bra kamratgäng / politiskt parti o.s.v. med förmåga till helhetsseende och goda värderingar? 


Sista frågan 

Har ni lärt er någonting nytt av att arbeta med citatet? Vad?


Laborera / arbeta vidare

Dramatisera olika slags möten och händelseförlopp som de kan leda till. Alternativt låt eleverna skriva om olika möten och händelseförlopp i text eller serieform. Om några gestaltar ett negativt händelseförlopp kan ytterligare en diskussionsuppgift läggas till:
-Hur kunde de ha handlat istället för att förhindra det som hände i berättelsen? (Berättelserna kan vara på individnivå eller gruppnivå för att synliggöra vad som kan hända när människor påverkar varandra.)




 




lördag 4 juni 2022

Leendets kraft

 

Kraften i ett äkta leende är både vackert och välgörande. 
Den som ler mår bra. Den som får ett leende blir glad. 
Det smittar, svarsleendet kommer automatiskt och blir en slags en brobyggare mellan dem som möts i leendet. 
Det man ger ut får man tillbaka. Det behöver inte vara svårare än så... 

söndag 24 april 2022

Känslomuskler

 Jag tror att det i varje människa finns ett frö till just den unika person man är ämnad att vara. Ett frö som med rätt näring och förutsättningar kan börja gro, samt med en dos mod vågar komma till tals. Det är viktigt att komma i kontakt med det där fröet, tidigt i livet. För att höra, känna och förstå vem man egentligen är, vem man är menad att vara. Utveckla en lyhördhet för sin egen inre röst. Något som blivit allt svårare i konkurrens med det yttre bruset, alla sociala medier och allt mindre tid för hjärnvila.

Jag tror att i varje människa så finns det ett litet frö som med rätt näring kan gro. Det gäller att våga göra sin röst hörd. Att hitta sitt frö - förstå vad det innebär och ge det rätt näring. Som eleven Tyra som aldrig hade vågat prata framför klassen men när hon till slut gjorde det fick varma applåder och en hel mängd hejarop som förändrade henne. Där och då tändes stjärnorna i hennes ögon och något inre liksom klickade till. Rösten blev starkare och kroppsspråket säkrare, hon växte ”säkert en hel decimeter". Inte nog med att hon vågade prata inför gruppen, hon gjorde det om helt egna tänkta tankar, förankrade i både hjärna och hjärta. Ord som växt ur just det där lilla fröet av vem hon egentligen är. Ur egen klokhet och godhet. 

Att våga göra sin röst hörd stärker ens jag vilket ger en inre trygghet att vila på och fortsätta utvecklas från. Det ger både självförtroende och civilkurage. Att hitta sin egen unika egenart innebär att våga lyssna till och stå upp för den man är redan tidigt i livet, och få fortsätta växa och utvecklas just därifrån. Lära sig lita till sin egen inre röst. 

Det ordspråksverktyg jag utvecklat och använder med mina elever ger träning i just detta. Att lyssna inåt, utveckla sina egna tankar och lära sig lita till dem. Att uttrycka dem i ord framför övriga i gruppen ger talträning redan från unga år. Att lära sig lyssna aktivt på andras tankar när de delar med sig av dem berikar med ett större perspektiv. Helhetsseendet tränas likaväl som den demokratiska processen. Att redan från start få lära sig att lyssna till andras tankar tränar respekt och stärker den emotionella kompetensen. Eller som jag kallar det tillsammans med mina elever: Känslomuskler. 



"Educating the mind without educating the heart is no education at all."
Aristoteles


måndag 4 april 2022

Den som går sina egna vägar behöver ingen karta / Drottning Kristina 1626-1689

Introduktion till dig som lärare

Det är inte alltid lätt att våga ta steget och göra det man själv vill. Det kanske är så att man är rädd för vad andra ska tycka, eller så vill man inte göra andra besvikna. Man kanske saknar den där sista lilla biten av självkänsla och mod som behövs. Det kan också vara så att det helt enkelt är lättare att följa andra, man gör som man är van vid att göra, följer den eller dem som brukar bestämma. Det här tänkespråket av Drottning Kristina är ett bra verktyg för att uppmärksamma sådana situationer, hitta eget mod och lära sig lyssna till sin inre röst. Men också tillåta andra att göra detsamma vilket kan bidra till att stärka det så viktiga civilkuraget.

Syfte med citatet:

• Uppmärksamma olikheter, hur de kan se ut och hur de kan berika.
• Skapa ett tillåtande klimat där man kan få vara den man är.
• Inspirera till att sätta egna mål och våga prova på fler saker.
• Medvetandegöra hur längtan, intressen och personlighet kan fungera som guider när det gäller att hitta och välja aktiviteter, eller vägar att gå i livet.

Här tolkar eleverna citatet och illustrerar det (utan att samtala om betydelsen, viktigt att tolkningarna görs helt utifrån egna tankar).

Elevtolkning från år 3

Lärarlett samtal efter elevernas redovisningar

Förklara uttrycket: Våga gå egna vägar = följa sina egna drömmar eller sin egen övertygelse. Berätta om Drottning Kristina för eleverna. Hon föddes till att bli drottning men valde att abdikera och ägna sig åt sina kulturella intressen. Bl.a. skrev hon egna tänkespråk, ett av dem är just ”Den som går sina egna vägar behöver ingen karta”.

Spännande tanke
Tänk om det var så att alla vågade lita till sina egna tankar lite mer, då kanske vi skulle få ett mer tillåtande klimat i samhället?

Fråga eleverna / Diskutera
Vad tror ni att man behöver mer än mod för att våga och kunna fullfölja sina drömmar? (T.ex. fantasi, uthållighet, tålamod, längtan, tur, någon som tror på en, uppmuntran o.s.v.)
Kan vi få ett mer tillåtande klimat i den här klassen? På vilket sätt? Hur skulle det kunna gå till?
Varför kan det vara svårt att följa det man själv vill göra ibland och i stället följer andras vilja?
Varför tror ni att en del säger nedåtpuffar till dem som de tycker är annorlunda eller vill göra annorlunda saker?
Vad är civilkurage för någonting? När är det bra att ha civilkurage och varför? Vilka exempel kan ni komma på?

Sammanfattning och ord på vägen

Allt som är bra får man härma, man behöver inte uppfinna hjulet fler gånger. Men kom också ihåg att våga vara dig själv och lita till att du kan på egen hand. Det är bra att kunna lita till sin egen inre röst i stället för att bara lita till andra eller göra som de gör. Vem vet, du kanske kan komma på saker själv som är så bra att andra vill härma dig? Glöm aldrig att vara tillåtande mot andra så att de vågar detsamma!

Hur man kan arbeta vidare

Kartlägg gärna fler personer som fungerar som förebilder i samband med citatet. Det kan t.ex. vara en konstnär eller en artist du känner till, som vågat gå sin egen väg och skapat något som inte är som alla andras verk. Visst var det modigt? De har kanske blivit förebilder för andra människor. Låt eleverna fundera, vilka känner de till? Skriv upp dem tillsammans under olika rubriker, exempelvis: hjältar, politiker, artister, författare, idrottare med flera.

 

"Educating the mind without educating the heart is no education at all." / Aristoteles 


torsdag 13 januari 2022

Som man bäddar får man ligga

Förförståelse till läraren: 

Ordspråket Det sprider sig som ringar på vattnet kan få igång tankegångar om hur ens egna handlingar kan sprida sig vidare. Som man bäddar får man ligga kan träna helhetsseende och kedjereaktioner samt göra det lättare att ha diskussioner med inriktning på gruppklimat som medvetandegör allas ansvar för gruppklimatets betydelse. 

Det kan även ge insikt gällande att ta eget ansvar för sin utbildning och ”bädda för att skapa ett så bra liv som möjligt”. Lära sig tänka långsiktigt. 


Syfte med ordspråket

  • Få insikt om gruppklimatets betydelse och hur det skapas. 
  • Arbeta med värdegrundsfrågor på ett naturligt sätt i gruppen. 
  • Få insikt om vikten av att ta eget ansvar för att skapa en bra grund, på flera plan i livet.
  • Fundera på sambandet mellan handling och konsekvens, kedjereaktioner, i olika situationer. 
  • Få fortsatt träning i att tänka med helhetsseende och perspektiv.

Låt alla elever tolka ordspråket enskilt utifrån egna tankegångar och illustrera det. 

Därefter får man dela med sig av sin tolkning, visa sin illustration, lyssna till de andras tolkningar och berikas med fler perspektiv. Lära känna sina klasskamrater utifrån deras tankar där alla får komma till tals på lika villkor. 


Efter detta kommer läraren in och leder samtalet och reflektionen. 


Nedan finns förslag att luta sig mot:


Erfarenheter

Det är viktigt att ALLA elever på en skola förstår vad det innebär att ha ett bra gruppklimat och en bra värdegrund. Och att ALLA elever på skolan får träna på att vara med och skapa en trygg och tillåtande stämning redan från första årskursen på skolan. Då blir det ett fungerande förebyggande arbete som gör att man bäddar för en god värdegrund för alla. 


Spännande tanke

I en grupp som har ett bra gruppklimat skapas både trygghet och arbetsro mycket lättare. Där får alla i gruppen större möjligheter att utvecklas, det blir lättare att lära sig, diskutera och våga fråga. Man ägnar sin energi åt rätt saker (och slipper dålig stämning och onödiga konflikter som stjäl både ens tid och kraft).  Tänk om vi tillsammans kan skapa världens bästa gruppklimat?


Diskutera

Hur skulle det kunna gå till?
Vad tycker ni är den viktigaste grunden att lägga i en grupp för att den ska fungera och alla ska må så bra som möjligt?


Laborera / arbeta vidare

Fundera på en händelse som leder till en kedjereaktion. Man bestämmer själv om den ska vara på individ eller gruppnivå. Vill man kan man sedan fortsätta att fundera på flera sådana, rita och skriva om dem i serieform och låta övriga ta del av. Ni kanske gör en ”serievägg” eller sätter upp dem på en skärm som även andra klasser på skolan kan få se? 

De kan handla om vad som helst, några exempel på förslag till dem som behöver hjälp att komma på idéer kan vara:  

- Gruppklimatet och värdegrundsarbetet i den här klassen. (Samt hur man sprider det vidare till övriga på här skolan.)

- Vad man behöver göra för att skaffa sig ett speciellt yrke, vilka steg man behöver ta. 


Ord på vägen / metafor

Visst är det skönt att veta att man själv har både kraft och möjlighet att påverka hur man har det och hur man kommer få det? Det gäller bara att kunna tänka med ett litet större perspektiv så ser man vad man behöver göra för att uppnå det man önskar. Man behöver skapa sin egen livsplan, sätta egna mål att gå mot på flera områden. Relationer, utbildning, yrke, fysisk hälsa är några exempel. 


Sista frågan 

Har ni lärt er någonting nytt av ordspråket? 


Elevtolkning: 



"Educating the mind without educating the heart is no education at all." /Aristoteles